TONDACH® természetesen szép és hosszú élettartamú tetők!

Hóteher, hófogás a tetőn

Télen a 0°C alatti hőmérséklet hatására a vízcseppek kristályosodnak, így a csapadék hó formájában hullik. A hideg hatására a tetőfedő anyag is lehűl, és a hó rátapad a tetőre. Amíg hideg van és esik a hó, jelentős vastagságú hórétegek keletkezhetnek, ami komoly hóterhet jelent a tetőszerkezet számára. Közvetlenül a tetőfedő anyagon 10-20 mm vastag jégréteg is keletkezhet egyrészt a padláson uralkodó alacsony hőmérséklet, másrészt a hó szigetelő hatása következtében.

Ha megváltoznak az időjárási viszonyok, és olvadni kezd, a padláson is megnövekszik a hőmérséklet, amely a tetőfedő anyagot is felmelegíti. A magasabb külső hőmérséklet hatására vízréteg alakul ki a tető és a rajta levő hótakaró között. Ez a vízréteg ideális csúszófelületet jelent a hótakaró részére, így - amennyiben nem ütközik akadályba - a teljes hómennyiség lavinaszerűen a földre zúdul.

Hogy ez ne történjen meg, hófogócserepek vagy fém hófogók beépítése szükséges. A hófogócserepek vagy a fém hófogók a nagy tömegű hótömböket hóvágóként feldarabolják, így azok kisebb darabokban esnek le a tetőről. Amennyiben azt akarjuk elérni, hogy az épület melletti közlekedőkre egyáltalán ne essen le a tetőről az olvadó hótömeg, kiegészítő hófogó szerkezetek beépítése is javasolt (hófogórács). A hófogó rendszer tetőn való kialakítását a tervező feladata meghatározni.

A hófogók beépítéséről részletes eligazítás termékeink alkalmazástechnikai útmutatóiban található.