TONDACH® természetesen szép és hosszú élettartamú tetők!

Kollégánk fotója nyerte „a nap csillagászati fotója” címet a NASA-nál

2015/február/22
Kovács Csaba, a TONDACH® mérnök-tanácsadó kollégája készítette azt a különleges fényképet, amely 2015. február 21-én elnyerte „a nap csillagászati fotója” címet a NASA-nál.
Solargrafia

Az amerikai űrügynökség Goddard Űrközpontja és a Michigani Műszaki Egyetem egy-egy csillagásza 1995. óta válogat a legjobb csillagászati fotók közül. 2015. február 21-én az általuk odaítélt címet egy magyar fotográfus, Kovács Csaba lyukkamerás szolárgráfiája nyerte el, mely 45 napon keresztül készült 2013 telén a Dunakeszi Repülőtéren, és rögzítette az egy helyben álló Antonov AN-2 repülőgépet. A háttérben szépen kirajzolódik a Nap pályája, ahogy bal oldalon felkel, és jobb oldalon lenyugszik.

Csaba amellett, hogy a TONDACH® Magyarország Zrt. Pest, Nógrád és Heves megyei területi mérnök-tanácsadójaként dolgozik, szabadidejében évek óta foglalkozik fotózással. Híressé vált alkotása készülésének körülményeiről és az alkalmazott technikáról így nyilatkozott:

„A kép lyukkamerával készült, amely lényegében a legegyszerűbb fényképezőgép. Gépnek talán túlzás nevezni, hiszen egyszerű dobozokról van szó, amelyek oldalán egy apró lyuk található. Ezen az apró lyukon keresztül fény szűrődik be a doboz belsejébe, ahol egy fényérzékeny hordozóra (film vagy papír) vetül ki.”

 „A szolárgráfia a lyukkamerás világon belül is különlegesség. A szolárgráfiát talán napjárásnak lehet lefordítani, ez a fotográfiának a leghosszabb expozíciós értékeivel dolgozó műfaja. Egészen pontosan a pár órányitól akár a féléves felvételekig készülnek a képek. Ez köszönhető az alacsony fényérzékenységű fotópapírnak (fényérzékeny hordozó), amibe a nap pályája szinte beleég. Nagyon jól ki lehet olvasni a fotókból, hogy amikor magasan járt a nap, közel voltunk a nyári napfordulóhoz, amikor alacsonyan, akkor a télihez, valamint azt is, hogy milyen volt általánosságban az időjárás. Érdekesség, hogy a képhordozó alapjában véve fekete-fehér, ám digitális előhívás után az elkészült kép színes lesz.”

A hírről megjelent cikkek:

http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20150221-kulonleges-magyar-foto-lett-a-nap-kepe-a-nasa-nal-szolargrafia-lyukkamera.html

http://index.hu/tudomany/2015/02/21/a_dunakeszi_repteren_keszult_a_nasa_nap_fotoja/

http://vs.hu/magazin/osszes/45-napig-keszult-magyar-fotose-lett-a-nap-kepe-a-nasa-nal-0221

A NASA APOD weboldala:

http://apod.nasa.gov/apod/ap150221.html

Kovács Csaba fotográfus weboldala, ahol további fotói is megtekinthetőek:

www.csaba-kovacs.com