TONDACH® természetesen szép és hosszú élettartamú tetők!

TONDACH® Deluxe – prémium kerámia tetőcserepek

Az építkezők, felújítók számára ma már egyre fontosabb szempont, hogy természetes anyagot használjanak otthonuk felépítése, felújítása során. Ha tetőről van szó, éppen ezért legtöbbször kerámia tetőfedő anyagra esik a választás. De kerámia tetőcserépből is többféle felület áll rendelkezésre.

A Tondach Magyarország  2012 szeptembere óta   TONDACH® Deluxe brand név alatt forgalmazza speciális technológiával készített üvegmázas kerámia tetőcserepeit, melyek több színben és formában is elérhetőek.

Mi is ez az új termék, és miben különbözik az engóbozott vagy a téglavörös  tetőcserepektől?

Gyártás

A téglavörös, vagy natúr tetőcserepek esetében a tetőcserép színét a cserép alapanyagának, azaz az agyagnak az ásványi anyag összetétele határozza meg. Az agyagot formázzák, kiégetik, és már készen is van az összetételtől függően világosabb, vagy sötétebb pirosas, hagyományos téglavörös színű tetőcserép.

Az engóbozott tetőcserepek színe sokféle lehet. Az engób egy agyagásványt tartalmazó természetes színezőanyag, úgynevezett agyagiszap, melyet speciális szórógépekkel visznek föl a megformázott és kiszárított nyers agyagcserépre a kiégetés előtt. Az engób a kiégetés során az agyagcseréppel kémiailag egyesül, beleég a felületbe. Ez azt jelenti, hogy az engób nem egy bevonat, hanem maga a cserép. Nem képez külön festékréteget a cserép felületén, hanem a kerámiacserép anyagának részévé válik. Ezáltal az engóbozott tetőcserepek felülete rendkívül ellenálló.

Az üvegmáz, azaz a TONDACH® Deluxe termékek

A mázat, melynek színét a benne lévő pigmensek: vanádium-, króm-, mangán-, vas-, kobaltnikkel- és rézoxidok határozzák meg, az engóbozáshoz hasonló módon, a cserepek megformázása és szárítása után fújják a nyers agyagcserépre. A cseréppel együtt tehát a mázat is kiégetik, mely kb. 1050 ˚C hőmérsékleten olvadékbevonatot képez, és az égetett agyagtermékkel kémiailag egyesül.  Az égetés által egy kemény, rendkívül ellenálló, csillogó felületű színes cserépfelület keletkezik.

Termék tulajdonságok, felhasználás

A natúr, vagy téglavörös kerámia tetőcserép porózus szerkezetének köszönhetően azon túl, hogy kiváló mechanikai szilárdsággal bír, segíti a tető „lélegzését”, azaz segít kiegyenlíteni a nappali és az éjszakai hőmérséklet ingadozást.  A natúr felület ugyanis könnyedén felveszi a nedvességet, és könnyedén is adja azt le. Beépítetlen, szigetelés nélküli tetőterek esetében hasznosul ez a jó tulajdonság a leginkább, hiszen a tetőtér kevésbé fog lehűlni a téli fagyok idején és kevésbé fog felforrósodni a nyári melegekben. Természetesen beépített tetőtér esetén is használható natúr kerámia tetőcserép, de ebben az esetben kevésbé hasznosul a porózus szerkezetből adódó jótékony hatása.

Az engóbozott tetőcserepek homogén felülete rendkívüli módon ellenáll a mechanikai igénybevételnek. Az engóbozott felület erős védelmet nyújt a szélsőséges időjárási hatásokkal szemben, mint pl. a viharok vagy a jégeső. Nem fakul ki a napfény hatására, mint más, festett felület, ezen kívül nehezebben mohásodik, koszosodik, mint a durvább felületek.

A TONDACH® Deluxe üvegmázas kerámia tetőcserép csodálatosan csillogó, esztétikus, sima felületű tetőfedő anyag, melynek kiemelkedő vízlepergető képessége elősegíti a tető öntisztulását. Ezáltal a TONDACH® Deluxe tető nem mohásodik, nem koszolódik, ezen kívül sav- és lúgálló. Az üvegmáz, csakúgy, mint az engób, ellenáll az UV sugaraknak, így a tető évtizedek múlva is olyan színű lesz, mint újkorában.